Egy fecske nem csinál nyarat… gondolatok egy kompetenciafejlesztő tréning margójára

Miért nem értékeljük megfelelően a kompetenciafejlesztés fontosságát?

Ki a felelős a kompetenciafejlesztésért?

Miért vegyük komolyabban a kompetenciafejlesztést?

  • Első számú igény az egyén fejlődése, legyen az egyéni vagy csoportos indíttatású. Ha egy vezető úgy gondolja, hogy beosztottjának kompetenciafejlesztésre van szüksége, akkor az ne legyen csak egyéni döntés, kommunikáljon az érintettel.
  • Egy fejlesztés vegye figyelembe a szükségleteket, motivációkat. Nem csupán a szervezet érdekeit kell szem előtt tartani, hanem a résztvevő számára is meg kell adni a lehetőséget a mérlegelésre, véleménynyilvánításra, a kéréseinek megfogalmazására. Akkor lesz elégedett a folyamat végén, ha azt kapja, amit ő a saját motivációja alapján szükségesnek tart megszerezni. Nem elhanyagolandó, hogy a hosszú távú együttműködés fenntartásának egyik lényeges kiindulópontja az odafigyelés.
  • A környezet biztosítása is kiemelt szerepet kapjon. A kompetenciafejlesztés során komoly szellemi munka folyik, ehhez pedig ergonomikus környezet is szükséges. A résztvevők figyelmét nehéz fenntartani megfelelő fényviszonyok, légtér hiányában. Egy helyiség általános befogadóképességéhez viszonyítva alacsonyabb létszámú csoport tervezhető tréningek megtartásakor. Komoly hatékonyságcsökkentő tényező, ha a figyelem a komfort hiányára terelődik, mert ezt az „apró” momentumot nem mérlegeltük megfelelően.
  • Nem utolsósorban a kompetenciafejlesztés egy jövőbeli cél elérésére irányul. Lehet az a versenyképesség fenntartása, a csoportbeli együttműködés hatékonyságának növelése vagy éppen az önműködő szervezetté válás elérése.

Van megoldás? Természetesen!

error: Content is protected !!